True Wireless 耳機選購攻略 5 大留意重點

| 萊爾 | 25-05-2016 16:58 | |

真‧無線耳機最近愈來愈多,最近就有 Onkyo W800BT 發布啦!計埋之前推出既 Earin Truewireless、fFLAT5 AriaOne、i-Tech FreeStereo Twins,總共有 4 款咁多,ezone.hk 早前都已經有測試報道過,但邊款先啱你呢?

01.試接收

真無線耳機 Truewireless 其實都係用藍牙技術,不過該技術建基於 CSR 藍牙技術 Ver 2.1 或以上版本。原理是採用兩個藍牙耳機裝置,將其中一個設定為「主聲道 Master」,另一裝置則作為「副聲道 Slave」。透過內建於 BlueCore5 晶片的接收天線及程式,連接成為立體聲道,傳輸藍牙訊號。

即係話,訊號並非由訊源直接分派比左右耳機,而係先傳輸比其中一隻耳機,再傳輸比另一隻耳機。不過藍牙訊號容易受干擾,購買時不妨做個小測試,啟動手機藍牙功能並無線配對耳機,當然要戴上啦!用手蓋住兩隻真無線耳機之後,可能會發現,接收係會間唔中斷線的,放開手又自動接駁番。在戶外干擾更多,斷線的情況可能會更加嚴重,所以試埋戶外接收會更穩陣。當然,天線設計得愈強接收就愈好啦。

Earin Truewireless $1980

fFLAT5 AriaOne $1980

i-Tech FreeStereo Twins $1088

Onkyo W800BT $2499

02.憑感覺

因為真無線,連掛頸線都無,即係戴得唔實就會墜機。所以買之前都要試戴,睇下夾唔夾你隻大耳窿先。有部分真無線耳機係有「耳翼」可以加的,用來頂住外耳令你用得更加安心,唔怕跌出來。

較為靜態的運動「墜機」機會較細。

Source:ezone.hk

Page 1 of 16