F1 至 F12 有乜用(上)

| 柔之拔 | 11-04-2016 22:38 | |

鍵盤戰士們啊,請給我一分鐘時間!PC 鍵盤日日用,鍵盤最頂嘅 F1 至 F12 你又識唔識用?所有標準鍵盤最上方都有 F1 至 F12 功能鍵,F 是 Function,識得用堅係好好用。我淨係識每逢決戰果農就要狂按 F5,其它呢……?即 check!

【F1】Help

當你處於一個程式,你唔識點用,你可以按【F1】搵 Help 幫手。例如在 Outlook 電郵程式按【F1】,就會彈出「Outlook 說明及使用方法」;在 ACDSee 8 按【F1】就有「ACDSee 8 Help」。

即使你在桌面乜程式都唔開,按【F1】,都會彈出 Windows「說明及支援中心」,教你如何使用 Windows,教你如何不愛 Bill?

如果你在其它程式,你突然好掛念阿 Bill 想呼出 Windows「說明及支援中心」,你可以按「Win」+【F1】。(編按:「Win」是鍵盤左下方有 Windows logo 的可愛按鍵)

【F2】重新命名

哇呢個我成日用,好好用,好人用。用來為檔案或資料夾 Rename。如果你在 google document 想填格仔,都可以按【F2】即可輕鬆填格仔。

【F3】尋找

即係 Notepad 嘅「尋找」功能,幫你搵字詞;在瀏覽器一樣可以按【F3】快捷鍵即可搜尋網頁文字。在「我的電腦」按【F3】就是開啟搜尋程序。

【F4】位址列表

用來打開 IE 的位址列表,你按【F4】,IE 的位址列下方會彈出一大堆你曾經到訪過的網址、檔案或資料夾位置。

記者試過【F4】堅係只十卜 IE,唔支援 Chrome 與 Firefox,頂!反而在 ACDSee 8 按【F4】又有反應,會顯示你最近開啟檔案的位置。

如果是關閉程式,可以按「Alt」+【F4】。

【F5】Refresh

果農!【F5】唔使多介紹啦,堅係 _ 都費事俾!每逢果農出擊的日子,就要狂按【F5】,之唔係 refresh 鍵,讓網頁版面 refresh 重新整理,睇住 AOS / ARS 幾時「開門」可以 login 搶購 iPhone 囉!衝呀!

F1 至 F12 有乜用(下)

Source:ezone.hk

 

Page 1 of 21