娶日本老婆得 HK$1800 零用錢!網民:難怪咁多單身男子

| 20-07-2017 19:41 | |

早前就有曾多次來港生活的日男,表示與日女戀愛是快樂;與港女戀愛是懲罰的言論,更深得香港男性網民表示認同,表示港女十分拜金、難以相處等等;又表示日本女性小鳥依人、善解人意等等,幻想與日本女子拍拖、結婚,但可能你看完日本女性這些言論後,有機會打退堂鼓。

皆因日本的《日本集合》討論區中,討論應給老公多少零用錢的問題,有日本已婚人妻留言表示,丈夫月薪 40 萬日圓(約 HK$27,800),全部錢經妻子管理,每月再給老公 25,000 日圓(約 HK$1,727)作零用錢,而老公表示最近有東西想買,想要取得更多,但人妻就認為每月 25,000 日圓的零用錢已經足夠。

【精選消息】日男表示和港女拍拖是懲罰!網民:全世界都知港女難頂

【精選消息】【同一人嗎?】宅男變帥哥!有自信不用靠 PS?

此言論更得到其他日本人妻的認同,更留言說到太太是家中的的王,丈夫的責任是到死,也要將賺到的錢給太太。而另一人妻更留言指,我們要跟其他媽媽、朋友外出吃飯、買衣服、上美容院等,妻子多花錢也是合理。

事實上,在日本的傳統之中,婚後財政是完全歸妻子管的。不過,香港網民對此就表示十分訝異,每日連 HK$60 也沒有;部分網民表示,自己食、買、玩加交通費也超過這個數,簡直是難以想像如何生活。此外,又網民表示這樣的話,周末也不用指意出街,連買模型的錢也不夠。更有網民留言指,難怪日本單身男女這麼多,肯定是想到結婚就怕怕。

不過,也有網民表示,返工返足星期一至五,早餐在家吃,午餐又有愛心飯盒,洗費不會太大。更有網民留言指怎樣也好過大陸女子,將你整副身家呃晒後,再離婚收場,日本人妻起碼有頭家畀你。此外,有網民又指日本同樣要買樓供樓、家人生活雜費一大堆,妻子要做好財政支出之餘,又要做好所有家頭細務,日本男人只要拎錢回家就得,不用煩其他,點都比娶港女開心得多。未知你見到每日只得 HK$60 零用錢之後,會否打破了娶日本妹子的美夢呢?

部分網民留言:

WK0065:買隻模型都難

守護神:雖然lunch帶飯,車錢公司比,但係一個月得 2 千蚊,放工仲要落居酒屋,邊有多餘錢淨,想買件玩具都唔得啦

古巨_J:$2,000 淨計買玩具就夠, 唔計食飯搭車去旅行上網睇戲買衫買褲買電話。我除開一個月都唔會用 2K 買玩具,如果乜勁都計晒,養隻狗都唔夠啦

藥劑屍之夜:一日60蚊 ... 痴向左走向右走線

李.剛:娶日本妹不如娶ABC

膠州灣:娶大陸婆仲恐怖,唔止身家,連你層樓都呃埋,然後走佬 

愛雅還愛雪:日本男人就負責返工同比錢,老婆收份錢就咩都要管,燈油火蠟仔女教育煮飯洗衫乜都自己搞,放工老婆未煮好飯?不守婦道。個仔成績唔好?老母唔識教。唔記得買啤酒?正垃圾。如果個架妹搵得外國人就係想甩難 ... 呢 d「管住晒」你試下叫港女試下。 

ChloeMoretz:架妹服務周到,識煮飯做家務,唔會西口西面

最拎憎小圈子:雖然係真,但 still better than 港女

Source:ettoday、hkgolden

相關文章

Page 1 of 21