消委會不買推介的 $200 風扇竟買 Dyson!網民笑稱:身體卻很老實

| Kay | 06-07-2017 13:18 | |

引述今日(7 月 6 日)《蘋果日報》報道,有讀者踢爆消委會以公帑購買價值 HK$3,000 多元的 Dyson 無扇葉風扇,置於消委會總幹事辦公室使用,但在去年 7 月份《選擇》月刊的座地電風扇測試,卻推介 HK$200 餘元的電風扇,並指「貴嘢唔一定好」。其實消委會以往的產品測試,都循多方面測試幫助用家精明消費,買得其所,著重性價比。那麼消委會此舉,有否自相矛盾之嫌呢?一眾網民就出 post 有話直說。

【精選消息】消委會比較 6 大手機品牌保養服務 1 年保養竟不包配件?

【精選消息】【劈價】3 款 Dyson 升級版風扇暖風空氣清新機 追加土豪金

網民的頭幾個留言已直指消委會「身體卻很老實」、「咁邊樣好,心照啦,出報告嘅人用緊咩」,更笑指「有 budget 咪洗哂佢囉」。而網民同時也想知道消委會冷氣測試推薦格力出品,那麼消委會是同樣用回格力,還是其他品牌。講實,網民力量的確不容忽視,單是一個風扇 post,已引得不少抵死回覆,現在就看看其他網民有何 comment。

「咁邊樣好,心照啦。出報告嘅人用緊咩」

「$200 果把係豐澤自己出的牌子,大家明晒啦!」

「即係當年果件話 56K 夠用果條友其實自己偷偷地用緊光纖」

「無葉唔係好涼,要配合冷氣......」

「總幹事用電器,使乜理『性價比』?」

「出啲報告咪有用,消委會正正常常都幾好」

「佢冷氣推薦格力,想知消委會用咩冷氣?」

「黃錦輝出嚟講兩句」

「Dyson 賣性價比嘅咩」

「風扇好講耐用,其實消委會點樣去試?」

網民的頭幾個留言已直指消委會「身體卻很老實」、咁邊樣好,心照啦,出報告嘅人用緊咩」。

有網民認為消委會正正常常都幾好。

Source: Apple Daily, HKGolden, ezone.hk

相關文章

Page 1 of 21